Мрія кожної господині-зручна, красива і надійна кухонна плита, оснащена всіма необхідними функціями. Її вибору слід приділити особливу увагу, так як від її роботи багато в чому залежить якість приготованих страв. На що варто звернути увагу при виборі плити для кухні ми розповімо в цій статті,  поради фахівця магазину побутової техніки та товарів для дому "Рублін" в Новограді-Волинському.

Яку кухонну плиту вибрати: види, особливості

Вибір джерела нагріву кухонної плити залежить від того, чи підключений ваш будинок до системи газифікації. Якщо ні, варіант може бути тільки один – електроплита. Якщо газопостачання в квартирі є, можна вибрати як газову, так і електричну модель, а також комбіновану, яка включає в себе обидва джерела нагріву. Про переваги і недоліки всіх цих типів ми поговоримо нижче.

Перед тим, як вибрати плиту, визначитеся, для чого вона вам потрібна. Якщо ви готуєте щодня і по кілька разів на день, є сенс вибрати повнорозмірну модель з широким набором функцій. Якщо ваша кулінарія обмежується яєчнею і кавою вранці, витрачати гроші на просунуту модель нераціонально. Цілком достатньо буде компактного варіанту на дві конфорки.

Газові плити економ-класу мають звичайну варильну панель і просту духову шафу з мінімальним набором функцій. Електроплита економ-сегмента оснащена панеллю з чавунними млинцями і звичайною духовкою. Набір функцій також мінімальний.

Газові моделі середнього класу оснащені електропідпалом і газ-контролем. У духовці присутні гриль, конвекція і система самоочищення. Електричні плити цього сегмента зазвичай комплектуються склокерамічною панеллю і хорошою духовкою.

Моделі преміум-класу оснащені автоматичними програмами для приготування страв та іншими «розумними» системами. На панелі може бути до шести конфорок.

Основні види плит

Як було сказано вище, виробники випускають на ринок три основних види плит-газові, електричні та Комбіновані (газоелектричні). Кожна з цих систем має свої особливості, а також переваги і недоліки. Якщо на кухні є можливість користуватися газом і електрикою, не зайвим буде докладніше дізнатися про кожного з типів, щоб зробити оптимальний вибір.

Газовий

Газові плити найчастіше зустрічаються на кухнях, особливо в міських будинках. Вони мають кілька переваг. По-перше, вони дешевше в порівнянні з електричними плитами такого ж класу. По-друге, приготування їжі на газовій плиті за швидкістю можна порівняти з приготуванням на відкритому вогні. Швидкість розігріву газової плити набагато вище, ніж електричної. По-третє, регулювати потужність газових конфорок простіше, ніж електричних. У електроплит системою регулювання оснащені тільки моделі преміум-класу.

Але є у кухонних газових плит є й недоліки. В першу чергу, це менша безпека в порівнянні з електричними. При неправильному підключенні навіть незначний витік може привести до трагедії. Хоча сучасні моделі набагато безпечніше, ніж їх попередниці. Майже всі вони оснащені механізмом газ-контроль, який перекриває подачу газу, якщо конфорка згасла. Залежно від технічних характеристик плити і її вартості, функцією газ-контроль може бути оснащена тільки варильна панель або духовка, або те й інше разом. Для духовки ця функція особливо необхідна, так як складно візуально визначити, чи горить в ній конфорка.

Ще одним недоліком газових плит є погане регулювання духовки. На відміну від електричної, газова духовка не дозволяє підтримувати точну температуру.

У наші квартири подається не чистий газ, а суміш зі спеціальними добавками, при згорянні залишає специфічний жирний наліт. Відмити його досить складно. Навіть у витяжці, яка розташована над газовою варильною поверхнею, фільтри доводиться міняти набагато частіше. Але, незважаючи на всі недоліки, газові плити користуються великою популярністю через доступну ціну, зручності використання, швидкого розігріву поверхні при невеликих енерговитратах.

Електричний

Електричні кухонні плити бувають різних видів. Найпростіша-з емальованою поверхнею і конфорками у вигляді чавунних «млинців». Емальовану поверхню легко чистити, але після тривалої експлуатації вона виглядає досить непоказно. Другий варіант-поверхня з нержавіючої сталі. Її зовнішній вигляд від експлуатації не страждає, але очистити її досить складно.

Сучасний варіант-плити зі склокерамічною поверхнею, під якою знаходиться нагрівальний елемент у вигляді спіралі. Вони швидко розігріваються і остигають, область нагріву легко змінювати. Але склокерамічна поверхня дуже тендітна, не любить «витоків» страв, особливо варення, пред'являє вимоги до посуду.

Серед переваг електричних моделей слід відзначити зручну духовку, в якій можна з точністю до градуса регулювати температуру. У порівнянні з газовими, електроплити набагато безпечніше. При їх експлуатації кухня менше забруднюється, так як відсутні продукти згоряння газу.

Недоліки теж є. По-перше, це висока вартість, особливо на сучасні моделі з великим функціоналом. По-друге, не зручно регулювати ступінь нагріву конфорок, це стосується бюджетних моделей з чавунними «млинцями». Склокерамічні варильні панелі оснащені регуляторами температури, але ціна таких моделей досить висока. По-третє, робота електричних приладів залежить від наявності електрики. А її відключають набагато частіше, ніж газ, це добре знають жителі сільської місцевості.

Комбіновані (газоелектричні)

Комбіновані газоелектричні плити об'єднали переваги обох видів. Незважаючи на високу ціну, ці прилади повністю виправдовують себе функціональністю і компактністю. Виробники пропонують кілька варіантів комбінованих моделей з електродуховкою і чотирма конфорками:

газова варильна поверхня;

3 газові конфорки і 1 електрична;

2 газові + 2 електричні конфорки.

Комбіновані моделі поєднують в собі економічність, швидкість розпалу і простоту регулювання полум'я газових конфорок і багатофункціональність електричної духовки. При наявності функції газ-контроль прилад абсолютно безпечний. Але є у комбінованих приладів і недоліки. Їх монтаж складніше і дорожче, так як необхідне підключення до газу і електрики. Витрати на експлуатацію також досить великі.

Програми сучасних кухонних плит

Виробники оснащують сучасні газові та електроплити безліччю корисних функцій і програм. Наприклад, щоб запалити газові конфорки, вже не потрібно використовувати сірники. Варильні панелі оснащені системою електропідпалу. Вона може включатися автоматично при повороті регулятора конфорки або за допомогою окремої кнопки. Дуже корисною є функція газ-контроль, що припиняє подачу газу при загасанні полум'я або неспрацьовуванні електрозапалу.

До корисних функцій електроплит зі склокерамічною поверхнею можна віднести зміну зони нагріву. Її можна збільшити, якщо необхідно поставити велику каструлю, або навпаки, зменшити. У дорогих моделях цією функцією керують датчики, і зона нагріву змінюється автоматично.

Корисною є функція "антипроливу", що відключає всі конфорки, якщо на варильну поверхню пролилася рідина. Вона не пригорає, і поверхню можна легко очистити. Трохи іншим способом ту ж проблему вирішує датчик кипіння. Він знижує інтенсивність нагріву конфорки, коли рідина починає кипіти.

Сучасні газові духовки оснащуються грилем (газовим і електричним) і конвекцією. А електричні духовки з двома нагрівальними елементами дають можливість встановити кілька автоматичних режимів приготування страв. У просунутих моделях таких програм може бути безліч. Духовки оснащуються вбудованою конвекцією, декількома режимами гриля, автономним розморожуванням, щупом для визначення готовності м'яса та іншими програмними режимами. Дуже корисною функцією в таких моделях є блокування від дітей, які люблять натискати на всі кнопки поспіль.

Електронні духовки обладнуються і декількома системами самоочищення. Найпопулярнішими є каталітичний (очищення за допомогою води при високій температурі) і піролітичний (температура в духовці піднімається до 500 градусів).

Кількість і види конфорок

Газова плита може мати від 2 до 7 конфорок. Але найпопулярнішими вважаються чотирьохконфорочні з однією потужною, двома середніми і однієї малопотужної. Плити на дві конфорки – це зазвичай компактний настільний варіант. Типи конфорок можуть бути різними. Крім звичайних круглих є здвоєні або овальні, для великого посуду.

Крім звичних нам газових пальників сучасні моделі оснащуються конфорками-гриль. Зустрічаються і багаторівневі пальники, в яких полум'я розташовується в два або три ряди. Називають їх, відповідно, подвійними і потрійними «коронами». "Корони" дуже економічні і нагрівають їжу в короткий час.

Конфорка Coup de feu робиться з чавуну і нагрівається вогнем знизу. Вона використовується для гасіння продуктів або приготування соусів і найчастіше присутня в професійних плитах.

На склокерамічних газових поверхнях використовуються системи "газ на склі" або «газ під склом», коли Газові пальники повністю закриваються склокерамікою. Виглядає це красиво, і сама поверхня стає безпечніше, так як немає відкритого вогню. Але через високу ціну ця система не має широкого поширення.

На одній поверхні можуть поєднуватися стандартні, ультрашвидкісні, допоміжні і багаторівневі конфорки.

Електроплити також оснащуються різними видами конфорок. Звичайна емальована плита обладнана стандартним нагрівальним елементом-спіраллю. Конфорки на ній – це всім знайомі чавунні «млинці». Вони довго нагріваються і довго остигають.

Склокерамічна поверхня опуклостей не має. Зони нагріву просто розмічені на поверхні. Для них використовуються кілька видів нагрівальних елементів:

спіральні-ідентичні тим, які використовуються в чавунних "млинцях";

стрічкові (Hi-Light) – більш потужні і нагріваються приблизно в три рази швидше;

галогенові-встановлена галогенова лампа, швидко нагріває поверхню;

індукційні-відрізняються високою потужністю і за допомогою електромагнітних хвиль нагрівають не поверхню, а дно посуду.

Звичайній родині буде цілком достатньо стандартної моделі з чотирма конфорками. Якщо ви ще не визначилися, яку плиту вибрати – газову або електричну, зверніть увагу на комбіновані моделі.

Особливості установки плит

За правилами безпеки, установкою газових плит мають право займатися тільки співробітники газової служби або спеціалізованих фірм. 

При установці газового приладу слід дотримуватися правил безпеки. У приміщенні повинні бути відкриті вікна і бути відсутнім відкритий вогонь.

Перед початком установки потрібно демонтувати стару плиту, попередньо перекривши кран на газовій трубі. Потім замінити кран, перевіривши герметичність всіх з'єднань. Далі до крана і вхідного клапана на плиті приєднується гнучкий шланг, яким зазвичай укомплектований прилад. Якщо в приладі є елементи, що працюють від електрики, його потрібно буде підключити і до електромережі. Потім необхідно перевірити герметичність з'єднань, а також роботу конфорок, духовки, електропідпалу та інших функцій.

Перед самостійним підключенням електроплити необхідно з'ясувати її потужність, щоб визначити, до якого типу мережі її необхідно під'єднати. Електроплити з потужністю менше 3000 Вт можна підключити до звичайної розетки безпосередньо або через з'єднувальний пристрій із запобіжником.

Підключення електроплит потужністю більше 3000 Вт здійснюється через окрему проводку, яка виходить безпосередньо на електрощит. Для підвищення безпеки прилад підключається без розетки. Для установки потужних електроплит краще запросити Електрика або хоча б проконсультуватися з ним з питання установки запобіжників і схем підключення.